A.I. en employer branding, gaat dat wel samen?

Het is momenteel in de wereld van recruitment misschien wel 1 van de meest besproken onderwerpen; de wondere wereld van A.I. en al haar mogelijkheden.

Ik heb het laatste jaar nog nooit zoveel webinars, conferenties en whitepapers voorbij zien komen over A.I. , de markt is lyrisch over deze innovatie.

De innovatie vind ik op zich wel een grote stap vooruit in het kader van efficiency, maar helpen ze de mens echt is mijn vraag? Worden we nu echt zoveel slimmer van een robot die ons gaat helpen met allerlei vraagstukken?

Ik vind dat A.I. eigenlijk niet thuis hoort bij ’employer branding’ want waar gaat A.I. dan het onderscheidende vermogen creëren in die arbeidsmarkt?

Als voorbeeld neem ik het gesprek dat ik laatst had met een klant over het herschrijven van een vacature tekst. De klant vertelde me enthousiast dat ze via Chatgpt haar tekst had herschreven en dat kostte slechts 10 minuten van haar tijd……Mooi die tijdswinst, maar wat als jouw concurrent ook Chatgpt gebruikt om haar vacature teksten te schrijven?

Dit is een voorbeeld van efficiency denken te behalen, maar per saldo het uiteindelijke doel niet te gaan halen, want je wil met een vacature tekst juist onderscheidend zijn en communiceren vanuit de strategie die je hebt bedacht.

Naast dit zijn er nog meer voorbeelden van andere ’employer branding diensten’ die je gewoon niet door een Chatbot kan laten doen, want je mist de diepgang en doortastendheid die een ’employer branding specialist’ wel heeft.

Samenvattend omarm ik de ontwikkeling van A.I. niet op het gebied van ’employer branding’ want dat is toch echt een vak apart. Ik zou zeggen tegen al die ’employer branding specialisten’ laat de Chatbot lekker met andere mensen praten en blijf lekker jouw eigen grijze massa gebruiken!