Waarom is consistentie in communicatie vanuit een EVP zo belangrijk?

Employer value proposition

We hebben een Employer Value Proposition ontwikkeld, dus we kunnen aan de slag! We zien heel veel organisaties na een EVP traject vol energie aan de slag gaan met het nieuwe EVP, echter zien we vaak dat de communicatie niet altijd consistent blijft.

Waarom is die consistentie zo belangrijk en waarom is de praktijk vaak anders dan de theorie?

Het begint eigenlijk met het goed begrijpen waar het EVP voor staat. Het EVP gebruik je als reflectiemiddel dat je naast de huidige missie, kernwaarden, cultuur en doelstellingen van de organisatie legt. Vanuit het EVP ga je alles met elkaar verbinden en zal je door een goede reflectie echt begrijpen wat er nodig is om de consistentie zowel intern als extern te borgen.

Vervolgens ga je het EVP verbinden met het bedrijf en de producten en diensten die het bedrijf biedt en de wijze waarop dit wordt gedaan. Als voorbeeld kan je nemen de wijze waarop je met klanten omgaat; is dit heel informeel en klantvriendelijk, dan zal je de communicatie vanuit het EVP ook op die wijze naar buiten moeten brengen. Coolblue doet dat heel goed met de pay-off “Alles voor een glimlach” , je ziet dat terug in de webshop, maar ook op de werkenbij.

Daaropvolgend is de media strategie enorm belangrijk om die scherp te definiëren. Op basis van de strategische personeelsplanning worden keuzes gemaakt op welke momenten grotere campagnes gedraaid moeten worden en op welke moment er meer focus komt te liggen op content marketing. De keuze van kanalen is daarin van belang, ga je veel blogs inzetten, e-mail nieuwsbrieven, podcasts en meer. Welk kanaal je ook in jouw media mix gaat gebruiken, zorg ervoor dat die consistentie ook daar zichtbaar of hoorbaar is.

Door het jaar zorg je voor diverse eik momenten waarin je gaat de data analyse induikt. Welke campagnes hebben we gedraaid, hoe worden onze blogs en nieuws brieven gelezen, hoeveel mensen hebben de podcast beluisterd, etc. Niets is zo veranderlijk als het media landschap dus een blijvende honger naar data en statistieken moet er zijn.

De rode draad van dit bericht is dat je het EVP nooit uit jouw gezichtsveld moet geraken. Lees het eerste jaar het EVP vaker door, zodat het ook in jouw DNA gaat zitten. Zodra het in het DNA zit van jou en de collega’s met wie je werkt komt de rest vanzelf. Wie weet doen jullie dan ook alles voor een glimlach!